Αλλαγή «φρουράς» στον Άρειο Πάγο: «Προσδοκώ να φανείτε καλύτεροι από εμάς» είπε στους νέους δικαστές η Αγγ. Αλειφεροπούλου

Σε νέα χέρια, και μάλιστα πάλι γυναικεία, περνά σε λίγες ημέρες η προεδρεία του Αρείου Πάγου, καθώς αποχωρεί, λόγω συνταξιοδότησής της, η νυν πρόεδρος του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου Αγγελική Αλειφεροπούλου και την θέση της αναλαμβάνει η Μαρία Γεωργίου, όπως αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο.
Σε αποχαιρετιστήρια ομιλία της, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο με αφορμή την αποχώρησή της αλλά και τις αποχωρήσεις και άλλων ανώτατων δικαστικών λειτουργών λόγω συνταξιοδότησης, η κυρία Αλειφεροπούλου, δεν έκρυψε την συγκίνησή της για την αποχώρησή της από το δικαστικό σώμα έπειτα από 40 και πλέον χρόνιας πορείας σε αυτό. «Η λειτουργία της Δικαιοσύνης διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και κατατείνει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των λαών» είπε η κυρία Αλειφεροπούλου ευχαριστώντας για την συνεργασία που είχε ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα, τους συναδέλφους της αντιπροέδρους και αντεισαγγελείς και τους δικαστικούς υπαλλήλους.
Απευθυνόμενη στους νεότερους δικαστές, η κυρία Αλειφεροπούλου τους κάλεσε να προχωρούν ασκώντας τα καθήκοντά τους με διαφάνεια, σταθερότητα, περίσκεψη, αυτοσυγκράτηση, υπομονή, θάρρος, αντικειμενικότητα και αμεροληψία. «Προσδοκώ να φανείτε καλύτεροι και πιο άξιοι από εμάς» είπε η ανώτατη δικαστική λειτουργός και παράλληλα συνεχάρη τη νέα πρόεδρο του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, όπως και τους 11 αντιπροέδρους που θα επιλεγούν από το υπουργικό συμβούλιο.
Από την πλευρά του, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας στην ομιλία του στην ίδια εκδήλωση, είπε απευθυνόμενους στους συναδέλφους του που αποχωρούν σε λίγες ημέρες, λόγω συνταξιοδότησης, από το δικαστικό σώμα: «Οι υπηρετούντες δικαστές και εισαγγελείς αντλούν πολλά διδάγματα από τις δικές αρετές, την ανεπιτήδευτη ευγένειά σας, το υψηλό σας ήθος και την επιστημονική σας κατάρτιση. Ήδη στη καθημερινή τους νομική αναζήτηση προσφεύγουν και αξιοποιούν τις καταχωρημένες βαθειές νομικές σας γνώσεις και τις εμπειρίες που κατά τη μακρά σας διαδρομή καταθέσατε. Αποτελούν αυτές ένα σπουδαίο και ωραίο κεκτημένο για τον Άρειο Πάγο και τη δικαιοσύνη ευρύτερα.
Ολόκληρη την αποχαιρετιστήρια ομιλία της κυρίας Αλειφεροπούλου:
«Κύριε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Κυρίες και κύριοι Αντιπρόεδροι, Αρεοπαγίτες και Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι
Καθώς σε λίγες μέρες, τόσο για μένα, όσο και για αρκετούς από τους εδώ παρευρισκομένους συναδέλφους, φθάνει το πλήρωμα του χρόνου να αποχωρήσουμε από την ενεργό υπηρεσία στο δικαστικό σώμα, ολοκληρώνοντας το σημαντικότερο κεφάλαιο της ζωής μας, εκείνο του εργασιακού μας βίου, όπως το επιβάλλει η νομοτέλεια των πραγμάτων, αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση, συναισθηματική φόρτιση αλλά και ικανοποίηση, επειδή, με την ευκαιρία της καθιερωμένης εκδήλωσης αποχαιρετισμού των αφυπηρετούντων κάθε έτος μελών του Αρείου Πάγου, μου παρέχεται η δυνατότητα να επικοινωνήσω μαζί σας.
Θα ήθελα να ξεκινήσω με αυτό που συγκράτησα από την πρόσφατη διάλεξη, που πραγματοποίησε ο διάσημος καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, Mark Mazower, στην κεντρική εκδήλωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης με την ευκαιρία των 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, αναπτύσσοντας το θέμα «Μορφές Δικαιοσύνης κατά την Ελληνική Επανάσταση», όταν, δηλαδή, το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος ήταν στα σπάργανα, ο οποίος τόνισε, ότι «λαός χωρίς Δικαιοσύνη είναι καταδικασμένος σε αφανισμό». Η διαπίστωση αυτή είναι εύστοχη, διότι είναι σίγουρο και αυταπόδεικτο, ότι η λειτουργία της Δικαιοσύνης διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και κατατείνει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των λαών. Είναι δείκτης δημοκρατίας και αντανάκλαση του σεβασμού του κράτους προς τους πολίτες, αφού το Κράτος Δικαίου, τη συμμόρφωση προς τις αρχές του οποίου εγγυάται: η ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης, τους προστατεύει ενάντια στην εξουσία των ισχυρών, ενώ η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη μιας χώρας στηρίζεται πρωτίστως στην αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό του λαού της, βαθιές ιδέες, που έχουν τις ρίζες τους στην ισονομία και ισοτιμία, οι οποίες αποτελούν χαρακτηριστικά στοιχεία της έννοιας της δικαιοσύνης. Οι σκέψεις αυτές έχουν μεγαλύτερη αξία για μας, διότι είμαστε από εκείνους, που επιλέξαμε το χρέος και την αποστολή να ακολουθήσουμε στη ζωή μας το δύσβατο και μοναχικό δρόμο να υπηρετήσουμε το απαιτητικό έργο της απονομής της Δικαιοσύνης, ως εφαρμοστές του δικαίου, με την επίγνωση ότι, όπως υπογράμμισα και στην αντίστοιχη περσινή εκδήλωση στον ίδιο χώρο, η δικαιοσύνη είναι αγαθό, που δεν στοχεύει στην ευδαιμονία όποιου την ασκεί, αλλά στον άλλο άνθρωπο, γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται από τον Αριστοτέλη «κρατίστη» των αρετών, εφόσον δεν ασκείται προς ίδιο,όφελος αλλά προς χάριν τρίτων.
Από το περασμένο καλοκαίρι, όπως γνωρίζετε, είχα την εξαιρετική τιμή, εξαντλώντας τη δικαστική ιεραρχία και ως επιστέγασμα μιας επαγγελματικής πορείας άνω των σαράντα ετών, να υπηρετήσω το θεσμό της Δικαιοσύνης και από την κορυφαία θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου. Τη θέση αυτή, που μου εμπιστεύθηκε η Πολιτεία, επωμίσθηκα και υπηρέτησα με απόλυτη συναίσθηση της τεράστιας ευθύνης, που εμπεριέχει το αξίωμα αυτό. Με τη δική σας συμπαράσταση, ευσυνειδησία και εργατικότητα αλλά και με τη βοήθεια των εξαίρετων δικαστικών υπαλλήλων, που διαθέτει ο Άρειος Πάγος, ολοκληρώνω τώρα τη. θητεία.. μου, έχοντας καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, όπως έπραξα σε όλη τη δικαστική μου σταδιοδρομία, προκειμένου να ανταποκριθώ όσο μπορούσα καλύτερα στα καθήκοντα που επιβάλλει το ευαίσθητο και υψηλό λειτούργημά μας, εν μέσω των αντίξοων και πρωτόγνωρων συνθηκών, που βιώσαμε και βιώνουμε, λόγω των συνεπειών από την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, που επέβαλαν περιορισμούς στην εργασίας μας και απαγορεύσεις της ελευθερίας των μετακινήσεων, των συναθροίσεων, των συλλογικών δραστηριοτήτων και των κάθε λογής εκδηλώσεων και δράσεων. Για τη συνδρομή σας αυτή, την αυταπάρνηση και την ακεραιότητα, με την οποία ασκήσατε τα καθήκοντά σας, μαζί με τις αναρίθμητες αναμνήσεις και τα βιώματα σαράντα δύο ετών υπηρεσίας, στη διάρκεια των οποίων συμπορευθήκαμε και σφυρηλατήσαμε στενές προσωπικές σχέσεις και δεσμούς φιλίας και εμπιστοσύνης, θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ και, αποχαιρετώντας σας, να εκφράσω σε όλους σας την αγάπη, το θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη μου. Τη μεγάλη ικανοποίηση, την εκτίμηση και τις ευχαριστίες μου εκφράζω και προς εσάς, κ. Εισαγγελέα,
για την αρμονική και άψογη συνεργασία μας, που ήταν αποτέλεσμα της ορθοφροσύνης, της κατανόησης και της διάθεσης από την πλευρά σας για την αποτελεσματική επίλυση των εκάστοτε αναφυομένων προβλημάτων και για την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του Αρείου Πάγου, της Εισαγγελίας του και όλων εν γένει των Υπηρεσιών των Πολιτικών και Ποινικών Δικαστηρίων της χώρας.
Ένας λόγος, που ο αποχαιρετισμός δεν είναι ό,τι το πιο ευχάριστο, είναι γιατί αφήνουμε κάτι που έχουμε αγαπήσει, με το οποίο έχουμε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δεθεί, αφήνουμε ένα κομμάτι μας, ένα κομμάτι της ζωής μας, του χρόνου που αφιερώσαμε, τα σημάδια της ψυχής μας, κάτι από εμάς. Οφείλουμε, όμως, να είμαστε ρεαλιστές και προσγειωμένοι στην
πραγματικότητα.
Σε όσους, λοιπόν, αποχωρούμε και αλλάζουμε πλέον σελίδα, μετά από υπερπροσπάθεια, μόχθο, πολλά ξενύχτια, αγωνίες για την ορθή επίλυση των διαφορών των συνανθρώπων μας και προσωπικές και οικογενειακές θυσίες επί δεκαετίες, στοιχεία που είναι συνυφασμένα με την άσκηση των δικαστικών καθηκόντων (μη μου πείτε, ότι δεν πεταγόσαστε πολλές φορές στον ύπνο σας, για να καταγράψετε μια ιδέα που σας ήλθε στο μυαλό για την επίλυση ενός δύσκολου νομικού ή πραγματικού ζητήματος που σας απασχολούσε), εύχομαι να είμαστε γεροί, υγιείς, δραστήριοι και δημιουργικοί, ήρεμοι και ξένοιαστοι στη νέα μας ζωή, με καινούργια ενδιαφέροντα, χωρίς αγωνία και άγχος αυτή τη φορά, ώστε, ελεύθεροι και λυτρωμένοι πλέον από τις δυσβάσταχτες υπηρεσιακές υποχρεώσεις και προπάντων όρθιοι, γεμάτοι εμπειρίες, να μπορέσουμε να χαρούμε τόσα πράγματα και τόσες δραστηριότητες, που στερηθήκαμε μέχρι τώρα, εξαιτίας των δυσκολιών του λειτουργήματός μας.
Όσο για τους νεότερους συναδέλφους, προς τους οποίους εμείς οι αποχωρούντες παραδίδομε πλέον τη σκυτάλη, εύχομαι ολόψυχα υγεία, δύναμη, ευτυχία, πρόοδο και κάθε καλό σε προσωπικό, οικογενειακό και επαγγελματικό επίπεδο και προσδοκώ να φανείτε καλύτεροι και πιο άξιοι από εμάς. Για το λόγο αυτό σας καλώ να προχωρήσετε στο μέλλον με διαφάνεια, σταθερότητα, περίσκεψη, αυτοσυγκράτηση, υπομονή, θάρρος, αντικειμενικότητα και αμεροληψία και να δείξετε τον καλύτερό σας εαυτό, με γνώμονα το γενικό καλό και στόχο την ορθή και αποτελεσματική απονομή της Δικαιοσύνης, προς όφελος της πατρίδας μας και του Ελληνικού λαού, προασπίζοντας το κύρος του σημαντικού θεσμού που υπηρετείτε και τηρώντας πάντοτε, με ευσυνειδησία και εντιμότητα, τις ευγενείς παραδόσεις του δικαστικού σώματος.
Τέλος, ενόψει των χθεσινών εξελίξεων, συγχαίρω θερμά την επιλεγείσα νέα Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, κα Μαρία Γεωργίου, και της εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία στο έργο της, υγεία, δύναμη και αντοχές. Τα ίδια εύχομαι και στους εννέα νέους Αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου, που πρόκειται να επιλεγούν, είμαι δε βέβαιη, ότι, η καινούργια ηγεσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με τη γνώση, την εμπειρία που διαθέτει και την αφοσίωσή της στο καθήκον, θα οδηγήσει το σκάφος της Δικαιοσύνης σε ήρεμα και ασφαλή λιμάνια.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας…»
Η ομιλία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου:
«Προσφιλείς και εκλεκτοί αποχωρούντες Συνάδελφοι Κυρία Πρόεδρε του Αρείου Πάγου
Κυρίες και κύριοι Αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου
Κυρίες και κύριοι Αρεοπαγίτες και Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου
Είναι όντως συγκινητική η σημερινή ημέρα, που αποχωριζόμαστε στην άσκηση του λειτουργήματός μας ξεχωριστούς Συναδέλφους, με τους οποίους συνυπηρετήσαμε και συνεργαστήκαμε αρμονικά κατά την εδώ υπηρεσία μας, στον Ιερό αυτό Ναό της Θέμιδας, με πολλούς δε από εσάς και σε προηγούμενα χρόνια, στην επαρχία και σε μεγάλους δικαστικούς σχηματισμούς. Κυριολεκτικά, αδιαλείπτως και αγογγύστως αναλώνατε τις δυνάμεις σας για τέσσερες δεκαετίες, ενεργώντας πάντα απροσωπόληπτα, με ελευθερία σκέψης και κατά συνείδηση, με μοναδικό σκοπό και στόχο την ορθή απονομή του Δικαίου, που είναι διαχρονικό αίτημα του λαού και όρος για την κοινωνική ειρήνη.
Δώσατε αληθώς τιμή στο δικαστικό λειτούργημα και δεν πήρατε απ’ αυτό, «μη σεμνυνόμενοι από την θέσιν, αλλά την θέσιν σεμνύνοντες αφ’ εαυτών», όπως έχει γραφεί (Μ. Βασίλειος, Migne, P.G., 32,497). Οι υπηρετούντες δικαστές και εισαγγελείς αντλούν πολλά διδάγματα από τις δικές αρετές, την ανεπιτήδευτη ευγένειά σας, το υψηλό σας ήθος και την επιστημονική σας κατάρτιση. Ήδη στη καθημερινή τους νομική αναζήτηση προσφεύγουν και αξιοποιούν τις καταχωρημένες βαθειές νομικές σας γνώσεις και τις εμπειρίες που κατά τη μακρά σας διαδρομή καταθέσατε. Αποτελούν αυτές ένα σπουδαίο και ωραίο κεκτημένο για τον Άρειο Πάγο και τη δικαιοσύνη ευρύτερα.
Οι παραμένοντες ακόμη στο οχυρό αυτό της Δικαιοσύνης, σας διαβεβαιώνουμε ότι σας τιμούμε και ως σύνολο συναδέλφων που το έτος αυτό αποχωρεί και κατ΄ άτομο. Αναγνωρίζουμε και διακηρύσσουμε τους μόχθους και την προσφορά σας. Σας αποχαιρετούμε όλους με τιμή και σεβασμό. Σας κατευοδώνουμε στο νέο στάδιο της ζωής σας με τις πιο εγκάρδιες ευχές. Να είστε υγιείς και εν χαρά με τους δικούς σας, να ζήσετε επί μήκιστον και να εκπληρώνεται παν καταθύμιόν σας.».

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες