Η χημεία Μητσοτάκη-Μπάιντεν και πώς επηρεάζει αυτό το deal για τα F-35

Με πλούσια ατζέντα, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, πραγματοποιήθηκε η κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε άλλωστε, και μία ομιλία στο Κογκρέσο με πολλαπλούς αποδέκτες και έντονους συμβολισμούς, με την αμερικανική πλευρά να έχει επανειλημμένα στηρίξει τις ελληνικές θέσεις, στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκία.

Ένα από αυτά τα μηνύματα λοιπόν, είναι και η ευχάριστη έκπληξη που έκρυβε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν καθώς η χώρα αποκτά αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς.

Άλλωστε, απόλυτη σύμπλευση απόψεων στην ανάγκη να αποτραπούν οι επιθετικές ενέργειες εκ μέρους της Άγκυρας, ήταν η πρώτη διαπίστωση από τη συνάντηση Μπάιντεν – Μητσοτάκη, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.

Έτσι, το εντυπωσιακότερο- ίσως- στιγμιότυπο της άριστης χημείας ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Μπάιντεν ήταν η επισφράγιση πως η Ελλάδα εντάσσεται στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35.

Μάλιστα, η προοπτική να μπει η Lockheed Martin ως στρατηγικός εταίρος με μειοψηφικό ποσοστό στην ΕΑΒ δεν αποκλείεται να επιταχύνει τις εξελίξεις και να φέρει τα F-35 νωρίτερα από το 2028 στην Αθήνα.

Η εν λόγω εξέλιξη δεν πρέπει πάντως να συγχέεται επ’ ουδενί λόγω με το τουρκικό αίτημα για αγορά F16, όπως σπεύδουν να διευκρινίσουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες