DW: «Πότε η Ελλάδα θα παραλάβει τα 40 γερμανικά τεθωρακισμένα Marder»;

Τεθωρακισμένα Marder

Στην ανταλλαγή των αρμάτων μάχης μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας αναφέρεται η γερμανική Deutsche Welle υπό τον τίτλο «Πότε θα έρθουν τα τεθωρακισμένα Marder στην Ελλάδα»;

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα της DW, σε μια εβδομάδα σημαντικών εξελίξεων στο ουκρανικό μέτωπο και με τη μερική επιστράτευση στη Ρωσία να βρίσκεται σε εξέλιξη, αυξάνεται η πίεση στη γερμανική κυβέρνηση για περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας με στρατιωτικούς εξοπλισμούς και συγκεκριμένα με άρματα μάχης.

Εδώ και μήνες η Γερμανία έχει επιλέξει το ιδιάζον σύστημα της λεγόμενης κυκλικής ανταλλαγής οπλικών συστημάτων με χώρες όπως η Ελλάδα, η Πολωνία, η Tσεχία, η Σλοβακία και η Σλοβενία. Συγκεκριμένα σε σχέση με την Ελλάδα, όπως επιβεβαιώνεται και από την τελευταία ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, προ των πυλών βρίσκεται η παράδοση 40 σοβιετικού τύπου BMP στην Ουκρανία από τον ελληνικό στρατό με αντάλλαγμα 40 γερμανικών Marder.

Ανακοινώσεις μόνο κατόπιν παράδοσης

Από εκεί και πέρα τόσο η γερμανική όσο και η ελληνική πλευρά είναι φειδωλές σε ανακοινώσεις, ενώ για τους απλούς πολίτες και μη ειδικούς παραμένουν πολλά ανοιχτά ερωτήματα. Σε ερώτηση της ελληνικής υπηρεσίας της DW την Παρασκευή σχετικά με το πότε ακριβώς αναμένεται η ολοκλήρωση των σχεδιαζόμενων παραδόσεων αρμάτων μάχης, ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, πλοίαρχος Ντάβιντ Χέλμπλοντ, ανέφερε ότι δεν μπορεί ακόμη να δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες για τον χρονικό ορίζοντα.

«Θα γίνουν ανακοινώσεις σχετικά με τις επιμέρους παραδόσεις τόσο από τη γερμανική πλευρά προς την Ελλάδα όσο και, πιθανώς, από την Ελλάδα στην Ουκρανία, όταν αυτές θα έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή θα ολοκληρώνονται. Προς το παρόν δεν μπορούμε να δώσουμε περαιτέρω πληροφορίες πέραν αυτών που έχουν δοθεί τις τελευταίες μέρες» απάντησε ο Ντ. Χέλμπολντ.

Ένα δεύτερο ερώτημα που τέθηκε από το ελληνικό πρόγραμμα αφορούσε τα κριτήρια επιλογής του συγκεκριμένου τύπου άρματος μάχης (Μarder) για τον ελληνικό στρατό, στο οποίο κατέληξαν οι διαβουλεύσεις Ελλάδας και Γερμανίας.

Γιατί όχι Leopard;

Γιατί τελικά η συμφωνία έκλεισε για την αποστολή στην Ελλάδα γερμανικών Marder και όχι, για παράδειγμα, των υπερσύγχρονων γερμανικών Leopard 2, τα οποία αυτή τη στιγμή θεωρούνται κορυφαία τεθωρακισμένα άρματα μάχης;

«Δεν μπορώ να πω κάτι δημόσια για τα συγκεκριμένα κριτήρια που ακολουθήθηκαν με την Ελλάδα. Έγιναν διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής και της γερμανικής πλευράς, οι οποίες κατέληξαν σε ένα αποτέλεσμα, για το οποίο είμαστε πολύ χαρούμενοi» ανέφερε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Άμυνας, χωρίς επίσης να θέλει να σχολιάσει τις επιλογές που εξετάστηκαν στο πλαίσιο των συζητήσεων.

Παραπομπή στα λόγια της υπουργού Λάμπρεχτ

Σε τελευταία ερώτηση της DW σχετικά με το ερώτημα που εγείρεται στις χώρες, oι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα κυκλικής ανταλλαγής όπως η Ελλάδα, η Τσεχία ή η Σλοβακία «γιατί δεν στέλνει η ισχυρή Γερμανία απευθείας άρματα μάχης Marder στην Ουκρανία», o Ντ. Χέλμπολντ παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις της Γερμανίδας υπ. Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ στην εκπομπή ZDF-Spezial της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης.

Η Λάμπρεχτ δήλωσε εκεί ότι δεν βλέπει τον λόγο για άμεσες παραδόσεις αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, ακόμη και μετά την ανακοίνωση περί μερικής επιστράτευσης στη Ρωσία. «Η Ουκρανία θα παραλάβει πολύ σύντομα 40 τεθωρακισμένα από την Ελλάδα, 28 από τη Σλοβενία και η Γερμανία θα βοηθήσει στη συνέχεια να καλυφθούν τα κενά που θα προκύψουν στις δύο χώρες» δήλωσε. Ταυτόχρονα τόνισε ότι η Ουκρανία συνεχίζει να λαμβάνει «αποτελεσματική στήριξη» από τη Γερμανία και με άλλα οπλικά συστήματα όπως αυτοκινούμενα οβιδοβόλα ή πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων, στα οποία, όπως τόνισε, δεν απαιτείται εξειδικευμένη εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών.

Όσο για τα σοβιετικού τύπου άρματα μάχης που θα λάβει από την Ελλάδα και τη Σλοβενία, η θέση της γερμανικής πλευράς εδώ και μήνες είναι ότι πρόκειται για οπλικά συστήματα, τα οποία γνωρίζει ήδη καλά ο ουκρανικός στρατός και μπορούν έτσι να χρησιμοποιηθούν εύκολα.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες