31.3 C
Athens
33 C
Thessaloniki
Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024
More

  Προκαλεί ξανά την Ελλάδα ο Ακάρ: «Casus Belli η επέκταση των χωρικών υδάτων»


  Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, συνεχίζει την πολεμική ρητορική της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, με αφορμή το ενδεχόμενο της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια, μέσω της Κρήτης.

  Σε συνέντευξη που έδωσε από το νησί της Ιμβρου, ο Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πως η Άγκυρα, δεν δέχεται την αύξηση των χωρικών υδάτων πέραν των 6 μιλίων προειδοποιώντας μάλιστα τη χώρας μας πως «ένα λάθος βήμα ως προς αυτό το ζήτημα θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα».

  «Δεν δεχόμαστε την αύξηση των χωρικών υδάτων πέραν των 6 μιλίων. Αναμένουμε ότι αυτό θα γίνει κατανοητό» είπε ο Χουλουσί Ακάρ στη συνέντευξή του και θύμισε πως: «Το 1995 έγινε μια η σχετική εργασία  στη Βουλή, αυτό πρέπει να το ξέρουν όλοι, να γίνει κατανοητό καλά. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ένα λάθος βήμα ως προς αυτό το ζήτημα θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Θυμηθείτε, λέμε στον γείτονά μας ότι ο λάθος λογαριασμός θα επιστρέψει από την Άγκυρα».


  Την ίδια στιγμή υποστήριξε πως η Ελλάδας είναι εκείνη που κάνει βήματα για να προκαλέσει ενώ έβαλε στη συζήτηση και πάλι τα νησιά του Αιγαίου λέγοντας πως: «στρατιωτικοποιούνται, πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα».

  Μπαράζ απειλών από τους Τούρκους

  Ο Ακάρ ουσιαστικά συνεχίζει από το σημείο που σταμάτησε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου που προειδοποίησε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια ούτε κάν νοτίως και δυτικώς της Κρήτης προκαλώντας την άμεση αντίδραση τόσο του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών όσο και την δυσαρέσκεια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


  «Τις τελευταίες ημέρες στον ελληνικό Τύπο υπάρχουν δημοσιεύματα πως θα γίνει η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια γύρω από την Κρήτη. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, όχι 12 μίλια αλλά δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων ούτε ένα μίλι παραπάνω στο Αιγαίο.

  Η απόφαση που έχει το Κοινοβούλιο μας το 1995 σχετικά με το ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρη και συνεχίζει να ισχύει. Για άλλη μια φορά θέλω να προειδοποιήσω την Ελλάδα. Μην κάνεις ψευτομαγκιές βασιζόμενη σε αυτούς που προσπαθείς να έχεις από πίσω σου. Μην μπαίνεις σε περιπέτειες κι εσύ ξέρεις πως το τέλος θα είναι πολύ κακό.

  Είχαμε ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Όμως λόγω της εκστρατείας που ξεκίνησε ο Μητσοτάκης εναντίον της Τουρκίας, λόγω των προκλήσεων στο Αιγαίο, των ισχυρισμών για γενοκτονία και των πιέσεων εναντίον των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, βάλαμε τον διάλογο σε εκκρεμότητα.

  Είχαμε στείλει δυο επιστολές στο ΟΗΕ το 2021  για τις παραβιάσεις που κάνει η Ελλάδα στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά. Κι έτσι καταγράψαμε πως η Ελλάδα επειδή παραβιάζει  τους όρους των Συνθηκών Λωζάνης και Παρισίων απέναντι σε μας δεν θα μπορεί να εκφράζει δικαιώματα κυριαρχίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

  Γιατί η Τουρκία στοχεύει την Κρήτη

  Η Κρήτη έχει μπει εδώ και χρόνια στο στόχαστρο του τουρκικού αναθεωρητισμού με τον προκλητικό χάρτη της λεγόμενης Γαλάζιας Πατρίδας. Μπήκε ακόμα πιο εμφατικά στο επεκτατικό της «κάδρο» με το ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο και την ύπουλη προσπάθεια ενεργοποίησής του με πρόσχημα τη νέα παράνομη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης με πρόσχημα την έρευνα υδρογονανθράκων.

  Και πλέον αποτελεί «κόκκινο πανί» εξαιτίας της καθ’ όλα νόμιμης ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου σε συνδυασμό με τα πολλά υποσχόμενα κοιτάσματα φυσικού αερίου για τον εντοπισμό των οποίων γίνονται εντατικές έρευνες. Η περιοχή, δε, θεωρείται από την Άγκυρα ιδανική για να ξεδιπλώσει τη στρατηγική «να ρίξει την πρώτη σφαίρα η Ελλάδα», ώστε να την εμφανίσει ως επιτιθέμενη και εαυτόν ως δήθεν θύμα αντί για τον αναμφισβήτητο ταραξία της περιοχής.

  Μόνο που οι μάσκες έχουν πια πέσει και ο Ταγίπ Ερντογάν δεν πείθει κανέναν για το πολιτισμένο προσωπείο που φοράει εκτός Άγκυρας και δη όταν βρίσκεται στην Ευρώπη.  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ