Στα Τρίκαλα συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις μετά την προφυλάκιση του ιδιοκτήτη της «Βιολάντα», με τις οικογένειες των θυμάτων να κάνουν λόγο για δικαίωση αλλά και πικρία από τις εικόνες που εκτυλίχθηκαν έξω από τα δικαστήρια, όπου εργαζόμενοι που τον υποστήριζαν αποχώρησαν σιωπηλοί.
Η υπόθεση της φονικής έκρηξης επανέρχεται στο προσκήνιο μέσα από την απολογία του κατηγορουμένου, τις αντιδράσεις συγγενών θυμάτων και τα νέα στοιχεία που παρουσιάζονται σχετικά με τις συνθήκες λειτουργίας της επιχείρησης και τα μέτρα ασφαλείας που, σύμφωνα με καταγγελίες, θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει την τραγωδία.
Τι ισχυρίστηκε ο ιδιοκτήτης της «Βιολάντα» στην απολογία του
Το Star αποκάλυψε τί ισχυρίστηκε ο ιδιοκτήτης της «Βιολάντα» και δεν έπεισε τη δικαιοσύνη, καθώς και τις 21 σελίδες του υπομνήματός του στις οποίες ξεκίνησε λέγοντας πως:
- Βιώνει ένα προσωπικό δράμα
- Στο εργοστάσιο της έκρηξης εργαζόταν η οικογένεια του αλλά και συγγενείς
- Εκεί έπαιζε και το 8χρονο παιδί του, ενώ υποστήριξε ότι
- Η καταστροφή του ανέρχεται στα 11 εκατομμύρια.
Βιολάντα: «Είμαι ένας απόφοιτος λυκείου και όχι μηχανικός»
Αφού δήλωσε ένας απλός απόφοιτος Λυκείου που στερείται κάθε άλλης γνώσης τεχνικής, είπε ότι στη «Βιολάντα» ασχολείτο μόνο με το διοικητικό μέρος, «δείχνοντας» ουσιαστικά μηχανολόγους και μηχανικούς:
«Ποτέ ο διευθύνων Σύμβουλος δεν εκτελεί εκσκαφές, σωληνώσεις και επιβλέψεις μηχανολογικών εργασιών. Δεν είμαι πολιτικός μηχανικός, ούτε ηλεκτρολόγος μηχανολόγος μηχανικός και προφανώς δεν συνέταξα μελέτη. Αναιρεί κάθε προσωπική μου ευθύνη», επισήμανε στην απολογία του.
Ο Δημήτρης Μαγκάκος, κουμπάρος της Βασιλικής Σκαμπαρδώνη που έχασε τη ζωή της στο εργοστάσιο της «Βιολάντα», σχολίασε για τον ισχυρισμό του: «Όταν έχεις μια επιχείρηση δεν γίνεται να μην γνωρίζεις τι γίνεται μέσα στην επιχείρησή σου.Το μπαλάκι το πετάει στον Α, στον Β, στον Γ. Πώς να εξηγήσεις στα παιδιά…» δηλώνει συγκινημένος.
Βιολάντα: Τον Δημήτρη Παπαστεργίου «έδειξε» ο ιδιοκτήτης για τον μοιραίο σωλήνα
Για τη μελέτη και την επίβλεψη του μοιραίου σωλήνα έδειξε τον ηλεκτρολόγο μηχανολόγο μηχανικό και νυν υπουργό Δημήτρη Παπαστεργίου.
«Μετά πάσης επιφυλάξεώς μου μελέτησε, επέβλεψε και λειτούργησε μεταξύ άλλων και την εγκατάσταση, επίβλεψη και λειτουργία του συγκεκριμένου υπογείου σωλήνος προπανίου που εμφανίζεται ως αποκλειστική αιτία της εκρήξεως και της πυρκαγιάς», υποστήριξε, σύμφωνα πάντα με το Star.
Επίσης, διέψευσε τον μηχανικό Γιώργο Δανίκα λέγοντας ότι είχε αποδεχθεί την προσφορά του. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε, πέντε σπίτια έκλεισαν γιατί ο ιδιοκτήτης της «Βιολάντα» εμπιστευόταν λάθος συνεργάτες.
Οι πυροσβέστες, πάντως, δεν πίστευαν στα αυτιά τους ακούγοντας το μηχάνημα που εντοπίζει εκρηκτικά μείγματα αερίων να χτυπά σαν τρελό την ώρα της αυτοψίας.
Βιολάντα: Χάθηκαν ζωές για 13.000 ευρώ – Οι δύο μελέτες που θα απέτρεπαν την τραγωδία
Όπως τονίστηκε στο Star, «δεν πιστεύαμε στα δικά μας αυτιά ακούγοντας τον μηχανολόγο μηχανικό Γιώργο Σκρουμπέλο να δηλώνει ότι για 13.000 ευρώ θα είχε αποφευχθεί η τραγωδία!». Τόσο κόστιζαν δυο μελέτες που στερούνταν η επιχείρηση: Η μελέτη ΑΤΕΧ και ο Φάκελος Υγείας και Ασφάλειας Έργου.
«Ο φάκελος υγείας σου δίνει το πρόγραμμα συντήρησης. Θα είχε πρόγραμμα για τους υπόγειους σωλήνες. Αξία; 2 – 3.000 ευρώ. Αν είχε τη μελέτη ΑΤΕΧ η «Βιολάντα» θα είχε εγκαταστήσει συστήματα ανίχνευσης των διαρροών στα κατάλληλα σημεία και θα είχε επίσης και ένα πρόγραμμα συντήρησης και θα είχε αναγνωρίσει την υποβάθμιση της σωλήνας έγκαιρα. Δε θα κόστιζε πάνω από 10. 000 ευρώ» δήλωσε στο Star o μηχανολόγος μηχανικός και διδάκτωρ διαχείρισης κινδύνων Γ. Σκρουμπέλος.
Αίτημα αποφυλάκισης θα καταθέσει ο ιδιοκτήτης της «Βιολάντα»
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ιδιοκτήτης της «Βιολάντα», κλείνοντας την απολογία του ανέφερε ότι ήταν νόμιμες οι ενέργειες, για την οσμή αερίου πως δεν ήξερε, για τον καπνό στο φούρνο ότι ήταν σκόνη των δημητριακών και ότι είχε όλες τις μελέτες πυρασφάλειας. Θα καταθέσει αίτημα αποφυλάκισης.