Ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους ενώπιον του Ευρωπαίου ανακριτή και οι δέκα κατηγορούμενοι από τη Θεσσαλονίκη για την υπόθεση των παράνομων επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Όπως μετέδωσε το thesspost.gr, οι απολογίες της πρώτης ομάδας των συνολικά 17 κατηγορουμένων από τη Βόρεια Ελλάδα ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα (1/6), ενώ αύριο αναμένεται να απολογηθούν οι υπόλοιποι επτά κατηγορούμενοι, στους οποίους αποδίδεται, σύμφωνα με τη δικογραφία, κεντρικός και ηγετικός ρόλος στη φερόμενη εγκληματική οργάνωση.
Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή στην υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν λάβει χρήματα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Παράλληλα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, δεν γνώριζαν τις ενέργειες που πραγματοποιούσαν τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), ενώ ανέφεραν ότι τα προσωπικά τους στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν από τρίτα πρόσωπα χωρίς τη γνώση ή τη συναίνεσή τους.
Σε δήλωσή της, η συνήγορος κατηγορουμένου Κική Πακιρτζίδου ανέφερε: «Ο εντολέας μου δεν έχει πάρει ούτε ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Πρέπει να γίνονται καλύτεροι έλεγχοι για τις επιδοτήσεις».
Σύμφωνα με το thesspost.gr, η δικογραφία αφορά υπόθεση παράνομων επιδοτήσεων που φέρεται να ξεκίνησε το 2019, με τις αρχές να εκτιμούν ότι η ζημία σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου ξεπερνά τα 4,5 εκατ. ευρώ.
Οι 17 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν, κατά περίπτωση, κατηγορίες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απάτη σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βαθμό κακουργήματος, άμεση συνέργεια σε απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

