Δεν υπάρχει «ελληνικό FBI»

Ας σταματήσει επιτέλους το πολιτικό – δημοσιογραφικό κλισέ του «ελληνικού FBI» που χρησιμοποιείται κατά κόρον για  την υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία ονομάζεται «Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος» και στην οποία υπάγονται επτά υποδιευθύνσεις και δύο ακόμη περιφερειακές υπηρεσίες, με συγκεκριμένα και εξειδικευμένα καθήκοντα αντιμετώπισης όλων των εκφάνσεων του οργανωμένου εγκλήματος.

Και τούτο διότι ένας τέτοιος προσδιορισμός δεν προσθέτει, όπως λανθασμένα θεωρείται, αξία σε μία ελληνική αστυνομική υπηρεσία, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερων ευρωπαϊκών αστυνομικών υπηρεσιών στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Οι πρόσφατες έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη για δύο γνωστές αλυσίδες εστίασης, έρευνες ιδιαιτέρως υψηλού ποιοτικού επιπέδου τόσο από τεχνικής πλευράς όσο και από πλευράς μεθοδολογίας με τη χρήση νέων τεχνολογιών, διεξάγονται από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων.

Και αυτή είναι υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, το προσωπικό της οποίας αξίζει τα εύσημα γιατί την αποτελεσματικότητα και την ευσυνειδησία με την οποία εκτελεί τα καθήκοντά του – όχι το «ελληνικό FBI».

Δεν είναι λοιπόν καθόλου τιμητικό όταν, αντί να αναδειχθεί ο πραγματικός ρόλος και η πραγματική αξία μιας ελληνικής αστυνομικής υπηρεσίας, να της προσδίδεται μία ξένη ονομασία και με αυτόν τον τρόπο να υποδηλώνεται ότι πρόκειται για μία υπηρεσία που μιμείται μια άλλη ξένη υπηρεσία, καθώς και να υπονοείται ότι αποτελεί μία μικρογραφία της γνωστής αμερικανικής υπηρεσίας εφαρμογής του νόμου.

Καμία υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας δεν έχει ανάγκη από μία ταμπέλα μιας ξένης αστυνομικής υπηρεσίας για να αποκτήσει αξία, διότι απλούστατα δεν περιποιεί τιμή, αντιθέτως, μειώνει το θεσμικό της κύρος.

Οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας αντλούν τη θεσμική νομιμότητα τους από τις διατάξεις του Συντάγματος και τους νόμους του ελληνικού κράτους, καθώς και την κοινωνική νομιμοποίηση τους από τον βαθμό της αποδοχής τους από την ελληνική κοινωνία, για την οποία υπάρχουν και την οποία υπηρετούν.

Συμπερασματικά, όλες οι υπηρεσίες της ελληνικής αστυνομίας κρίνονται σε καθημερινή βάση από την ίδια την ελληνική κοινωνία και δεν αποτελούν ένα απλό επικοινωνιακό προϊόν για πολιτικούς και δημοσιογραφικούς λόγους. Άλλωστε, η διασφάλιση της νομιμότητας αποτελεί το πρώτιστο αγαθό της δημόσιας ασφάλειας και απαραίτητη προϋπόθεση για την κοινωνική ομαλότητα και ευημερία.

Γράφει ο Δρ. Ευάγγελος Στεργιούλης

Ο κ. Ευάγγελος Στεργιούλης είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας και έχει διδάξει στις Σχολές της Ελληνικής και Κυπριακής Αστυνομικής Ακαδημίας, καθώς και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

euaggelos stargioulis 29 10 2026

 

 



ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ


guest
0 Σχόλια
Oldest
Newest
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ