Αποστολάκης: «Η Τουρκία διατηρεί την ένταση με οποιοδήποτε τρόπο – Ξέρει μέχρι πού θα το φτάσουμε»

O πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Βαγγέλης Αποστολάκης, μίλησε στις «Συνδέσεις» για την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων με τις νυχτερινές υπερπτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Mιλώντας για τις νυχτερινές υπερπτήσεις τουρκικών Bayraktar πάνω από τα ελληνικά νησιά o επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος ε.α. και ο πρώην υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε πως είναι φθηνό να κάνουν τέτοιου τύπου πτήσεις. «Είναι πάρα πολλές οι πτήσεις το βράδυ και δημιουργούν την αίσθηση ότι κάτι πρέπει να γίνει. Δεν είναι σωστό να γίνονται τέτοιου είδους παραβιάσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Αποστολάκη, «εφόσον η Τουρκία επιδιώκει να διατηρεί την ένταση την κάνει με τον οποιοδήποτε τρόπο. Όλα αυτά τα κάνει με μια αίσθηση ασφαλείας. Έχει έναν τρόπο να κινείται στα όρια της νομιμότητας. Ξέρει μέχρι που θα το φτάσουμε και εκμεταλλεύεται αυτό το γεγονός».

Σχολιάζοντας τη νέα τακτική των τουρκικών παραβιάσεων επεσήμανε ότι οι πτήσεις ενός UAV είναι μια απλή υπόθεση ενώ η αναχαίτιση είναι ολόκληρη ιστορία και πολύ μεγάλος κόστος και μας αναγκάζει να πετάμε αεροπλάνα με πολύ μεγάλο κόστος.

Σε εγρήγορση η Πολεμική Αεροπορία λόγω των UAV

«Το UAV καταγράφεται και όταν μπει σε περιοχές που πρέπει να αναχαιτιστεί αναχαιτίζεται» δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Αποστολάκης τονίζοντας ότι «κρατάει όλο το μηχανισμό της πολεμικής αεροπορίας σε εγρήγορση».

Όπως τόνισε με την χαμηλού κόστους, από την τουρκική πλευρά τακτική, των υπερπτήσεων καταφέρνουν να δημιουργούν το κλίμα που θέλουν οι Τούρκοι και να παρενοχλούν τις Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις.

Και ο ίδιος εστίασε στον μεγάλο αριθμό των παραβιάσεων με στόχο, όπως είπε, «να δείχνουν οι Τούρκοι ότι μπορούν να ελέγχουν την περιοχή και να έχουν πτήσεις όπου θέλουν γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι δεν θα φτάσουμε εύκολα στο σημείο να κάνουμε κατάρριψη».

«Η Τουρκία επιδιώκει να διατηρεί την ένταση»

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Άμυνας «εφόσον η Τουρκία επιδιώκει να διατηρεί την ένταση, το κάνει με οποιοδήποτε τρόπο. Όλα αυτά τα κάνει με μια αίσθηση ασφαλείας. Έχει έναν τρόπο να κινείται στα όρια της νομιμότητας. Ξέρει μέχρι πού θα το φτάσουμε και εκμεταλλεύεται αυτό το γεγονός».

Αναλύοντας την επόμενη ημέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Αποστολάκης έκανε την εκτίμηση ότι δεν συμφέρει την Τουρκία να κλιμακώσει και άλλο τις προκλήσεις γιατί διαπραγματεύεεται αυτή την περίοδο εξαιρετικά σοβαρά θέματα.

«Η σημασία που έχει αυτήν την περίοδο η συνοχή του ΝΑΤΟ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο πώς συμπεριφέρεται η Τουρκία, που δημιουργεί την αναστάτωση στην περιοχή», πρόσθεσε. Αναφορικά με το τι μπορούμε να περιμένουμε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο κ. Παπαθανίου τόνισε ότι φέτος δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν. Και όπως είπε, όλο αυτό ανησυχεί, προβληματισμό. Mε αυτή την άποψη συμφώνησε και ο κ. Αποστολάκης λέγοντας ότι «δεν υπάρχει ένα κανάλι επικοινωνίας».

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες