Χάος με την τηλεδιοίκηση μετά το δυστύχημα στα Τέμπη – Σε ποια σημεία λειτουργεί σήμερα

Πολιτική κόντρα σχετικά με τη λειτουργία της τηλεδιοίκησης έχει ξεσπάσει μετά και το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, όπου και «έφυγαν» από τη ζωή 57 άνθρωποι, η οποία και «οξύνθηκε» κατά τη διάρκεια της χθεσινής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου και έδωσαν το παρών οι υπουργοί Μεταφορών της τελευταίας δεκαετίας, μεταξύ αυτών και ο Κώστας Αχιλλέας Καραμανλής.

Το θέμα της τηλεδιοίκησης έχει μπει στο επίκεντρο, καθώς μέσω αυτής οι σταθμάρχες έχουν την πλήρη εικόνα για το πού βρίσκονται τα τρένα.

Όπως ανέφερε και σταθμάρχης στην τηλεόραση του Alpha και την εκπομπή «Tlive», τηλεδιοίκηση δεν γίνεται να υπάρξει σε έναν και μόνο σταθμό, όπως τον αντίστοιχο της Λάρισας απ’ όπου και ξεκίνησε η τραγωδία των Τεμπών.

Συγκεκριμένα, η τηλεδιοίκηση δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε έναν και μόνο σταθμό, γιατί προϋποθέτει να «βλέπει» κανείς την κίνηση μέχρι και σε δύο σταθμούς. Αξιο αναφοράς είναι ότι με βάση και τα όσα είπε και σταθμάρχης Λάρισας κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλο, τηλεδιοίκηση στον σταθμό της Λάρισας δεν υπάρχει και πρόκειται να εγκατασταθεί μόλις ολοκληρωθούν και τα σχετικά έργα μέχρι τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Το γραφείο της τηλεδιοίκησης στη Λάρισα βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση, καθώς συνεχίζονται οι εργασίες για την εγκατάσταση του συστήματος τηλεδιοίκησης, κομβικού για την ασφαλή κυκλοφορία των τρένων.

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι το κτήριο, στο οποίο θα στεγαζόταν η τηλεδιοίκηση δεν κάηκε ποτέ ολοκληρωτικά, καθώς οι φωτιές που είχαν ξεσπάσει τόσο το 2015, όσο και το 2019, είχαν ξεσπάσει σε Λιτόχωρο και Ζάχαρη. Στη Ζάχαρη συγκεκριμένα η φωτιά προκάλεσε μερικές ζημιές, αλλά δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ.

Πού λειτουργεί η τηλεδιοίκηση σήμερα

Το σύστημα της τηλεδιοίκησης άρχισε να έχει προβλήματα, ήδη, από το 2013, ενώ από το 2015 οι σταθμάρχες μπορούσαν να δουν μερικά λαμπάκια μέχρι και τον σταθμό των Νέων Πόρων. Το 2019 το σύστημα ήταν «τυφλό» με αποτέλεσμα να μπει λουκέτο στην τηλεδιοίκηση.

Τα κέντρα ελέγχου της τηλεδιοίκησης βρίσκονται, συγκεκριμένα στην Κόρινθο, όπου ελέγχεται το κομμάτι από τα Λιόσια μέχρι το Κιάτο, στον σιδηροδρομικό κέντρο Αχαρνών, που ελέγχει την κυκλοφορία από Τιθορέαμέχρι Αεροδρόμιο, είναι στο Λιανοκλάδι για την απόσταση από την Τιθορέα μέχρι και τον Δομοκό, στη Λάρισα από Δομοκό μέχρι Πλατύ και στη Θεσσαλονίκη, από Πλατύ μέχρι την Ειδομένη.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες