«Οχυρωμένη» όσο ποτέ από αέρος η χώρα στη μάχη με τις φλόγες – Ο όρκος των πυροσβεστών

Με γνώμονα την άμεση παρέμβαση σε δασικές πυρκαγιές με στόχο να μην ξαναβιώσει η χώρα τραγωδίες παρόμοιες με αυτή στο Μάτι, η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς, έλαβαν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας των πολιτών και των περιουσιών τους.
Για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο η χώρα έχει στην διάθεσή της 21 συνολικά ελικόπτερα. Τα 9 από αυτά είναι τα βαρέως τύπου Erikson και 12 Kamov μεσαίου τύπου. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που υπάρχει τέτοια «θωράκιση» της χώρας με εναέρια μέσα. Αυτό προκύπτει από τον αριθμό των ελικοπτέρων Erikson που είχε η χώρα στην διάθεσή της τα προηγούμενα χρόνια. Ενδεικτικά το 2019 είχε 6, το 2018 είχε 4, ενώ το 2017 μόλις 3.
Στη διάθεση της πυροσβεστικής, βρίσκονται επίσης, 14 αεροσκάφη CL 215, εκ των οποίων τα 9 είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και 7 CL 415, εκ των οποίων τα 6 είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Επίσης, στην διάθεση του αρχηγείου του πυροσβεστικού σώματος βρίσκονται και 19 αεροσκάφη Petzetel. Aντιστοίχως και στο έδαφος, για πρώτη φορά, δεν υπάρχουν ελλείψεις σε πυροσβέστες, ο συνολικός αριθμός των οποίων φτάνει τις 16.000. Από αυτούς οι 11.140 είναι μόνιμοι, οι 2.670 είναι 5ετούς υποχρέωσης, ενώ 2.500 είναι εποχικοί. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως μετά το 2008, φέτος όλοι οι πυροσβέστες παρέλαβαν νέα στολή και καινούργια άρβυλα.
Δημήτρης Σταθόπουλος: «Ορκιστήκαμε να προστατεύουμε τους πολίτες»
Οι πυροσβέστες έχουμε ορκιστεί να προστατεύουμε τους πολίτες θυσιάζοντας ακόμη και τη ζωή μας, αναφέρει μιλώντας στo lawandorder.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστών, κύριος Δημήτρης Σταθόπουλος.
Όπως σημειώνει: «Το προσωπικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας θα κάνει ό,τι κάνει κάθε καλοκαίρι για να προστατεύσει τους πολίτες και τις περιουσίες του, έχουμε ορκιστεί για αυτό. Είναι αλήθεια πως φέτος έχουμε τα λιγότερα προβλήματα, αλλά η πολιτεία θα πρέπει να λύσει δυο σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τους συναδέλφους μου. Το ένα έχει να κάνει με την υπερεργασία και το άλλο με την επιφυλακή. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων που κάνουν να επιστρέψουν σπίτι ακόμη και 20 ημέρες».
Δεν παραλείπει μάλιστα να τονίσει πως «χρειαζόμαστε πυροσβεστική παιδεία. Όταν έγινε η τραγωδία στο Μάτι, όλοι -και καλά έκαναν- αναζητούσαν ευθύνες από την πυροσβεστική, την αστυνομία, για το άτομο που αποφάσισε να κάνει εργασίες με 11 μποφόρ και να ξεκινήσει η φωτιά, δεν είδα τον ίδιο ζήλο. Θα πρέπει να κατανοήσουμε πως όταν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι δεν βάζουμε φωτιά».
Αξίζει να σημειωθεί πως σημαντική αναμένεται να είναι η συνεισφορά στην έγκαιρη αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών των 80 νέων πυροσβεστικών κλιμακίων που δημιουργήθηκαν φέτος σε όλη τη χώρα.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες