28.9 C
Athens
27.1 C
Thessaloniki
Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024
More

  Σημαντική πρωτοβουλία από τον Δήμο Χαλανδρίου: Θα εκπαιδεύσει υπαλλήλους των ΚΕΠ στη νοηματική γλώσσα


  Η ιδιαίτερη πρωτοβουλία του δήμου Χαλανδρίου και του αντιδημάρχου Χάρη Μαυρουδή, για την εκπαίδευση των υπαλλήλων ΚΕΠ του δήμου στην ελληνική νοηματική γλώσσα, μπόρεσε να υλοποιηθεί, καθώς τέσσερις υπάλληλοι εκπαιδεύτηκαν επί μια διετία. Χάρη σε αυτό θα υπάρχει άμεση εξυπηρέτηση, χωρίς προβλήματα και εμπόδια και θα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν στα ΚΕΠ Χαλανδρίου, οι πολίτες με προβλήματα ακοής.
  Μάλιστα, παρέλαβαν και τα διπλώματά τους από την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδας, σε μια ειδική εκδήλωση που έγινε χτες Τρίτη (7/12) στο Κεντρικό ΚΕΠ, παρουσία του δημάρχου Σίμου Ρούσσου και του προέδρου της ΟΜΚΕ Κωνσταντίνου Σίμψη. Οι τέσσερις εργαζόμενοι είναι οι Αργύρης Καπνισάκης, Αθηνά Σοφία Κόλλια, Δώρα Σπανού και Μαρία Σταμούλα, οι οποίοι περιέγραψαν ως πολύ σημαντική, αλλά και συγκινητική για τους ίδιους την εμπειρία που αποκόμισαν από την εκμάθηση της νοηματικής γλώσσας. Μετά την παραλαβή των διπλωμάτων τους, οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και μια αναπαράσταση εξυπηρέτησης πολιτών στη νοηματική.
  «Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον αντιδήμαρχο Χάρη Μαυρουδή για την πρωτοβουλία αυτή και κυρίως στους εργαζομένους και τη διεύθυνση των ΚΕΠ, που αποδέχτηκαν την πρόκληση και μπήκαν στη διαδικασία της διετούς εκπαίδευσης, με μοναδικό στόχο να προσφέρουν σε όλους τους πολίτες τις υπηρεσίες που δικαιούνται», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ρούσσος και πρόσθεσε: «Η απόφασή τους να γίνουν μέρος της προσπάθειας, που καταβάλλεται συστηματικά από το 2014, για την ίση μεταχείριση των ατόμων με αναπηρία, είναι συγκινητική και αποτελεί πράξη υψηλού συμβολισμού. Το βέβαιο είναι ότι η συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία είναι και θα παραμείνει προτεραιότητα για τη σημερινή διοίκηση του δήμου Χαλανδρίου».
  Ποιος εμπνεύστηκε και ξεκίνησε την ενέργεια αυτή
  Ο εμπνευστής και στη συνέχεια δημιουργός αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας, Χάρης Μαυρουδής, αντιδήμαρχος Αθλητισμού & Εξυπηρέτησης πολιτών (ΚΕΠ), μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρθηκε αρχικά στο πώς συνέλαβε την ιδέα: «Κατά το παρελθόν δεν είχα εμπλοκή με την Τοπική Αυτοδιοίκηση κι έτσι όταν πρωτοεκλέχθηκα το 2019 και ανέλαβα αντιδήμαρχος, αναζήτησα να βρω τις ελλείψεις και τα προβλήματα στον τομέα μου. Κι ένα από αυτά που διαπίστωσα ήταν το πρόβλημα με τη δια ζώσης εξυπηρέτηση ορισμένων πολιτών στα ΚΕΠ. Είχα ξάδερφο που ήταν ΑμεΑ κι έτσι από πολύ μικρό παιδί ευαισθητοποιήθηκα σε αυτές τις καταστάσεις και απέκτησα από νωρίς την κουλτούρα αποδοχής και συνύπαρξης. Θέλησα λοιπόν να βρω μια λύση ως προς τη δια ζώσης εξυπηρέτηση, αναζήτησα την Ομοσπονδία Κωφών, τους είπα την ιδέα για την εκπαίδευση υπαλλήλων και ενθουσιάστηκαν. Ξεπεράσαμε και τις όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες και παρ’ όλο που προέκυψε ο κορονοϊός, εμείς δεν χάσαμε χρόνο και συνεχίσαμε την υλοποίηση του σχεδιασμού μας».
  Για το αν έδειξαν τον ίδιο ενθουσιασμό και οι υπάλληλοι των ΚΕΠ ο κ. Μαυρουδής λέει: «Στην αρχή υπήρξε μια διστακτικότητα, γιατί οι υπάλληλοι αντιλαμβάνονταν πως δεν θα ήταν μια εύκολη διαδικασία γι’ αυτούς, θα χρειαζόταν και διάβασμα στο σπίτι, δηλαδή επιπλέον χρόνος απασχόλησης, όμως στη συνέχεια όντως το αντιμετώπισαν με ενθουσιασμό. Αφοσιώθηκαν σε αυτή την προσπάθεια, οι σπουδές τους ήταν δύο χρόνια και τα εξαιρετικά αποτελέσματα φάνηκαν στην επίδειξη που έγινε και στην άνεση που είχαν οι τέσσερις εργαζόμενοι των ΚΕΠ κατά τη συνεννόηση στη νοηματική γλώσσα. Φυσικά, θα μπορούσαν να είναι περισσότεροι, αλλά έτσι γίνονται τα πρώτα βήματα, οι μικρές μειοψηφίες είναι αυτές που κάνουν την αρχή για ν’ αλλάξουν τα πράγματα».
  Ποια είναι τα επόμενα στάδια
  Ο αντιδήμαρχος Χαλανδρίου αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα: «Η βούληση υπάρχει για να το εξαπλώσουμε. Άλλωστε η δημοτική Αρχή έχει αποδείξει την ευαισθησία της γύρω από τα θέματα των ΑμεΑ και τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε μια σειρά έργων και δράσεων, όπως οι ειδικές ράμπες στα σχολεία για τους μαθητές ΑμεΑ, η πρόσβαση στο Φεστιβάλ Ρεματιάς κ.α. Εμείς λοιπόν θα δώσουμε τη δυνατότητα και σε άλλους υπαλλήλους αν ενδιαφερθούν. Άλλωστε το κόστος για κάτι τόσο σημαντικό δεν είναι υψηλό, γύρω στα 6.000 ευρώ τον χρόνο είναι για τον δήμο. Και τα οφέλη πολλαπλά. Φανταστείτε για παράδειγμα σ’ ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, να βρεθεί σε κίνδυνο ένας άνθρωπος με πρόβλημα ακοής και να υπάρχει κάποιος που να μπορεί να συνεννοηθεί απευθείας μαζί του. Ως δήμος θα το συνεχίσουμε».
  Τα δύο από τα συνολικά τέσσερα ΚΕΠ, όπου πολίτες με προβλήματα ακοής μπορούν πλέον να εξυπηρετηθούν, είναι το Κεντρικό ΚΕΠ Χαλανδρίου (Γρ. Γυφτοπούλου 2 & Α. Γκίνη) και το ΚΕΠ Μετρό (στο Μετρό Χαλανδρίου).
  ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τα νεκρά αδέρφια στο Νέο Ηράκλειο: «Ήταν κλεισμένα στον εαυτό τους και αποκομμένα από τον κόσμο»
  Δίκη «ψευτογιατρού»: Με καταθέσεις θυμάτων του συνεχίζεται σήμερα η διαδικασία – Συγκλονίζουν οι μάρτυρες
  Σαν σήμερα: Το ναυάγιο του «Ηράκλειον» στη Φαλκονέρα που έγινε ο «υγρός τάφος» για 273 ανθρώπους και άλλαξε τους κανόνες της ναυσιπλοΐας (βίντεο)
  «Ανάσα» στην κτηματαγορά από την απαλλαγή ΦΠΑ στα νεόδμητα – Τι θα ισχύσει για νησιά και προϊόντα
  Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.
  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ