20.5 C
Athens
18.6 C
Thessaloniki
Κυριακή 14 Απριλίου 2024
More

  Αυτοκτονία 14χρονου στον Κολωνό: Πληθαίνουν οι καταγγελίες για bullying – «Ο διευθυντής του σχολείου ξέρει τα πάντα»


  Συνεχίζονται οι έρευνες για τον θάνατο του 14χρονου στον Κολωνό, με νέες καταγγελίες να έρχονται συνεχώς στο φως για τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου του ανήλικου και για την έξαρση των περιστατικών βίας.

  «Να μην υπάρξει άλλος Μάκης», έχει γράψει το χέρι κάποιου παιδιού σε τοίχο έξω από το σχολείο του 14χρονου που έβαλε τέλος στην ζωή του, έχοντας πέσει θύμα συχνών επιθέσεων από άλλα παιδιά στο σχολείο, υπενθυμίζοντας σε όλους την ανάγκη να αποτραπούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον και να αναληφθούν δράσεις.

  «Τον κλώτσαγαν, του πέταγαν νεράντζια. Οι καθηγητές το έβλεπαν και δεν έκαναν τίποτα. Το παιδί δεν είχε κάτι, ήταν μία χαρά, δεν ξέρω γιατί του έκαναν όλα αυτά», δήλωσε ένας μαθητής του σχολείου.

  Μητέρα συμμαθητή 14χρονου: «Ο διευθυντής του σχολείου ξέρει τα πάντα»

  Επίσης, η μητέρα ενός συμμαθητή του 14χρονου, με τον οποίο ο ανήλικος αυτόχειρας έκανε παρέα και εκτός σχολείου, στράφηκε κατά του διευθυντή του σχολείου, ο οποίος επιμένει πως δεν υπήρξε ποτέ καταγγελία ούτε υπέπεσε στην αντίληψη καθηγητών περιστατικό bullying σε βάρος του 14χρονου. Όπως είπε η μητέρα στον ΑΝΤ1 στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», που μίλησε υπό τον όρο διατήρησης της ανωνυμίας της, «από όσα μας έχουν πει τα παιδιά μας, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι γνωρίζει τα πάντα ο διευθυντής. Το θέμα είναι γιατί προσπαθεί να συγκαλύψει τα παιδιά αυτά, που είναι σαν συμμορία. Τσακώνονται στον Κολωνό, τσακώνονται παντού».

  Σχετικά με τον 14χρονο ανέφερε πως «ο Μάκης ήταν ένα παιδί έξω καρδιά, που ότι κι αν του γινόταν, ο Μάκης το εκλάμβανε ως αστείο και ακόμη και μπροστά στους συμμαθητές του χαμογελούσε. Αν όμως μέσα του έκλεινε τον πόνο του και δεν ήθελε να το δείχνει, αυτό δεν το ξέρουμε», συμπληρώνοντας πως «πάντα ήταν ένα παιδί που απομονωνόταν. Θα πήγαινε στα άλλα παιδιά, θα έλεγε την καλημέρα του,  αλλά θα απομονωνόταν».

  Ακόμη, η μητέρα του συμμαθητή του 14χρονου, είπε πως το παιδί που έβαλε τέλος στην ζωή του, δεν είχε πει στο δικό της παιδί οτιδήποτε σχετικά με επιθέσεις από ομάδες ανηλίκων, «δεν είχε πει ποτέ κάτι άλλο για αυτά που ακούγονται», σημείωσε ωστόσο πως «ο χωρισμός με τους γονείς του τον είχε πάντα πάρα πολύ προβληματισμένο. Τίποτα άλλο. Αυτό μόνο».

  Τι υποστηρίζει η σχολική επιτροπή

  «Εμείς ως σχολική επιτροπή έχουμε αρμοδιότητα για τον εξοπλισμό των σχολείων. Δεν γνωρίζω για τις καταγγελίες σε βάρος του. Με τον συγκεκριμένο καθηγητή έχουμε άρτια συνεργασία και θεωρείται από τους καλύτερους, όσο αφορά στις τεχνολογικές δραστηριότητες του σχολείου. Πριν κάποιες μέρες μπήκαν άγνωστοι και τα έκαναν γυαλιά-καρφιά, έσπασαν πόρτες. Πριν 10 ημέρες είχαμε εκλογές στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και  από τα 47 σχολεία συμμετείχαν 14 μόνο. Υπάρχει παντελής αδιαφορία. Τα περισσότερα είναι δημοτικά, γιατί εκεί οι γονείς δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον», δήλωσε ο εκπρόσωπος Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής 4ης Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων, Γιώργος Ρωμανέας. «Όσοι μαθητές έχουν παραβατική συμπεριφορά αλλάζουν για λίγους μήνες σχολείο και επιστρέφουν», συμπλήρωσε.

  «Αυτό δεν είναι bullying αλλά ωμή βία»

  Από την πλευρά του, ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας, μιλώντας στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» είπε: «Από σήμερα, καταργώ την λέξη bullying και σχολικός εκφοβισμός. Αυτό που βλέπουμε δεν είναι εκφοβισμός, είναι ωμή βία, είναι καθαρή βία. Όταν υπάρχουν μαχαίρια, σουγιάδες, όταν πετάμε πορτοκάλια και τραυματίζουμε είναι βία. Στα σχολεία από εδώ και πέρα θα μιλάω για βία. Αυτή η βία δημιουργείται πάντα μέσα από το σπίτι και πάει στο σχολείο. Το σχολείο δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στο σπίτι, και εάν υπάρχουν άτομα που δεν έχουν γνώση για να προστατεύσουν και να ενημερώσουν τα παιδιά για τη βία και άλλα θέματα».

  «Πίσω από κάθε παιδί ψάξε γονιό, για οτιδήποτε. Το παιδί δεν φυτρώνει. Το θύμα φοβάται, κλείνεται, μπορεί να πάθει κατάθλιψη και να οδηγηθεί σε αυτοκτονία. Τα δυναμικά που παίζονται ανάμεσα στα παιδιά, δεν είναι αυτά που βλέπουμε εμείς. Όταν βλέπουν ένα παιδί με άλλη δυναμική, ένα παιδί χαρισματικό που ξεχωρίζει, αυτό στοχοποιούν. Έχουμε έναν 14χρονο ο οποίος αυτοκτόνησε, είναι μία ηλικία που τα παιδιά δεν αυτοκτονούν. Το παιδί δεν γνωρίζουμε τί προβλήματα είχε στο σπίτι του, αλλά είχε προβλήματα στο σχολείο και αυτό θα έπρεπε δούμε», ανέφερε ο κ. Σούρας.

  ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ