«Μήτρα» τους εγκλήματος οι φυλακές Κορυδαλλού – Η χλιδάτη ζωή και ο ασύδοτος βίος των κρατουμένων

Ως «μήτρα» όλων των εγκληματικών ομάδων που δρουν στην Ελληνική επικράτεια χαρακτηρίζουν τις φυλακές Κορυδαλλού, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, που δεν διστάζουν να εξομολογηθούν πως «η κατάσταση εντός φυλακών βρίσκεται πλέον εκτός ελέγχου, με το υπουργείο Δικαιοσύνης να μην μπορεί πλέον να επιβάλλει την τάξη».
Εμπόριο ναρκωτικών, συμβόλαια θανάτου, εκτελέσεις και εκβιασμοί, είναι μόνο μερικές από τις δραστηριότητες των σκληρών ποινικών που ουσιαστικά έχουν δημιουργήσει ένα διευθυντήριο στο μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας. Το πρόσφατο αιματηρό περιστατικό με την άγρια συμπλοκή μεταξύ κρατουμένων για την «κυριαρχία» στη διακίνηση ναρκωτικών, εντός και εκτός φυλακής και την επέμβαση της ΕΚΑΜ, της ΟΠΚΕ και της ειδικής ομάδας αντιμετώπισης έκνομων ενεργειών, έφερε για πολλοστή φορά στην επιφάνεια όλα όσα συμβαίνουν πίσω από τους ψηλούς μαντρότοιχους των φυλακών.
Τα οπλοστάσια και οι… «φυλές» της φυλακής
Μαχαίρια, τάβλες με καρφιά, χατζάρες, κατσαβίδια, ακόμα και αστυνομικό γκλόπ εντοπίστηκαν στις πτέρυγες Α, Β και Ε, στο πλαίσιο της επιχείρησης των αστυνομικών στις φυλακές. Αυτό είναι μόνο ένα μικρό μέρος, όπως αναφέρουν πηγές, του οπλοστασίου που διατηρούν οι κρατούμενοι.
Ο κύριος Γιώργος Στιβακτάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας υπαλλήλων εξωτερικής φρούρησης των φυλακών, μιλώντας στο L&O δηλώνει πως, «όλη μέρα, όλο το 24ωρο, έχουν προφανώς αυτά στο μυαλό τους: πώς θα εξοικονομήσουν ένα κομμάτι λάμα από ένα κρεβάτι, από ένα κάγκελο, να το ακονίσουν με κάποιον τρόπο. Πολλοί από αυτούς έχουν και πρόσβαση στα εργαλεία, γιατί εργάζονται μέσα. Σχεδόν κάθε εβδομάδα κάνουμε έρευνα και εντοπίζουμε τέτοια αντικείμενα».
Όσο κι αν μοιάζει απίστευτο, οι σωφρονιστικοί έχουν πλέον συνηθίσει σε εικόνες με άγριες συμπλοκές, ξυλοδαρμούς ακόμη και δολοφονίες εντός φυλακών. Άλλωστε, και οι ίδιοι γνωρίζουν πως δεν μπορούν να επιβάλλουν τον έλεγχο σε άτομα που αισθάνονται πως ό,τι κι αν κάνουν είτε θα παραμείνουν ατιμώρητοι, είτε η ποινή που θα τους επιβληθεί θα είναι μικρή.
Κυρίαρχο ρόλο στις «φυλές» των φυλακών έχει η αλβανική μαφία. Η συγκεκριμένη ομάδα λειτουργεί ως γραφείο ενοικιάσεως δολοφόνων. Θύμα της έχει πέσει, μεταξύ άλλων, ο δικηγόρος Μιχάλης Ζαφειρόπουλος, ο άλλοτε υπαρχηγός του Αρμπέν Μπάκο που κατακρεουργήθηκε στους διαδρόμους της φυλακής τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά και ο Γιάννης Σκαφτούρος τον Ιούνιο του 2018. Η σπείρα των Αλβανών ελέγχει διάφορες υποομάδες που δρουν εκτός φυλακών και ασχολούνται με εκβιασμούς, απειλές, εκφοβισμούς και προστασία νυχτερινών καταστημάτων.
Στη Β πτέρυγα δραστηριοποιείται μια άλλη «σκληρή» ομάδα, αυτή που αποτελείται από Ρώσους, Αφγανούς και Γεωργιανούς, που προσπαθούν να αποκτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά των ναρκωτικών. Στην έκτη πτέρυγα βρίσκονται οι… vip κρατούμενοι, όπως ο Νίκος Μαζιώτης και ο Παναγιώτης Βλαστός. Τα τελευταία χρόνια, ρόλο στις δραστηριότητες εντός φυλακών επιχειρεί να παίξει η σύμπραξη τρομοκρατών, μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» με τα εναπομείναντα μέλη της Greek Mafia, αλλά η ισχύς της είναι σαφώς μικρότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Τα κινητά και η μεταφορά ναρκωτικών με Drones
Στο σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού η χρήση κινητών θεωρητικά απαγορεύεται, πρακτικά κάθε κρατούμενος μπορεί να έχει στην διάθεση του ένα τελευταίας τεχνολογίας κινητό τηλέφωνο, αρκεί να έχει τα χρήματα για να το αποκτήσει. Το κόστος πώλησης κινητών ξεκινάει από 700 και φτάνει τα 1.000 ευρώ.
Κάποτε η χρήση κινητών από κρατούμενους είχε προκαλέσει «εμφύλιο» στην αστυνομία. Κάποιες υπηρεσίες ήταν υπέρ της χρήσης τους, προκειμένου να μπορούν «να τους ακούν» σε περίπτωση που χρειαστεί και κάποιες άλλες ήταν σαφώς αντίθετες, θέλοντας να εναρμονιστούν πλήρως με το σύστημα σωφρονισμού.
Τα κινητά τηλέφωνα μπαίνουν στις φυλακές είτε με τον κατάλληλο τρόπο, είτε με τον κατάλληλο… άνθρωπο. Έτσι, λοιπόν, κάποιες συσκευές παραδίδονται στους κρατουμένους είτε από συγγενείς και φίλους που καταφέρνουν να μην γίνουν αντιληπτοί από τους υπαλλήλους κατά τον έλεγχο, είτε έχοντας έναν «Δούρειο ίππο» που φροντίζει να τις περνάει στους φυλακισμένους. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί, επίσης, το φαινόμενο της αθρόας και απρόσκοπτης μεταφοράς ναρκωτικών και κινητών με… μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα γνωστά Drones. Έτσι, λοιπόν, έχει διαπιστωθεί πως κατά την διάρκεια της νύχτας, κρατούμενοι περιμένουν με απλωμένο το χέρι έξω από το παράθυρο το… δώρο εξ’ ουρανού και μέχρι να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός το drone έχει εξαφανιστεί…
Η χλιδή, τα ποτά και η πόκα
Στις φυλακές του Κορυδαλλού υπάρχουν κρατούμενοι τριών «ταχυτήτων». Αρχικά είναι εκείνοι που επιβιώνουν με δυσκολία και με ελάχιστα χρήματα, σιτίζονται από τα μαγειρεία του σωφρονιστικού καταστήματος και είναι διαθέσιμοι για οποιαδήποτε εργασία μπορούν να παρέχουν προκειμένου να εξασφαλίσουν λίγα ευρώ.
Η δεύτερη ομάδα, είναι μέλη εγκληματικών ομάδων που καταφέρνουν τα εξασφαλίζουν ρευστότητα και να επιβιώνουν με άνεση εντός φυλακών.
Η Τρίτη ομάδα, είναι οι vip κρατούμενοι, είναι τα άτομα που έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίζουν ιδιαίτερες παροχές και ανέσεις εντός των φυλακών, καθώς έχουν μεγάλη οικονομική άνεση. Είναι χαρακτηριστικό πως η συγκεκριμένη ομάδα κρατουμένων, οι «vip» όπως είναι γνωστοί, μπορούν προμηθεύονται από ακριβό χαβιάρι, μέχρι σολομό και κάθε είδους γκουρμέ γεύσεις. Είναι τα άτομα που μπορούν, με τις κατάλληλες γνωριμίες, να εξασφαλίζουν φιάλες με ουίσκι, βότκα και κάθε είδους ποτό.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ομοσπονδία σωφρονιστικών υπαλλήλων κατηγόρησε το υπουργείο Δικαιοσύνης πως καλύπτει φαινόμενα ασυδοσίας και ανέσεων που δεν προβλέπονται για κρατουμένους. Παράλληλα, είχαν καταγγείλει πως κατά την έρευνα που έκαναν στις 26 Ιουνίου στο κατάστημα κράτησης του Κορυδαλλού βρέθηκαν, αλλά το υπουργείο δεν τα ανακοίνωσε, «δυο τραπέζια του πόκερ με όλα τα παρελκόμενά τους και τα αξεσουάρ, μηχανές εσπρέσο καφέ, τρυπάνια χειρός, πένσες, κατσαβίδια και κάθε είδους εργαλεία, καθώς και διάφορα άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται από το προσωπικό των room service ακριβών ξενοδοχείων».
Άλλωστε, πρόσφατες είναι ακόμη οι εικόνες Αλβανών κρατουμένων που έκαναν live μετάδοση μέσω Facebook μέσα από τις φυλακές, έχοντας χιλιάδες ευρώ στα χέρια, ποτά και τηλεοράσεις plasma, που μπορούσαν να παρακολουθούν κανονικά όποιο πρόγραμμα επιθυμούσαν, χωρίς το υπουργείο να δώσει εξηγήσεις για τις συγκεκριμένες εικόνες, παρά μόνο αρκέστηκε σε κοινότυπες ανακοινώσεις περί «διεξαγωγής ΕΔΕ».

Tags

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες