Οργισμένη απάντηση από την Τουρκία στο «χαστούκι» της ΕΕ: «Είναι αιχμάλωτη στις μοχθηρές πολιτικές της Ελλάδας και της Κύπρου»

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου

«Μουδιασμένη» είναι η απάντηση της Τουρκίας στην ανακοίνωση-«σφαλιάρα» της Κομισιόν σχετικά με την «αποκλειστική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως υποκείμενο του διεθνούς δικαίου, με τα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών η Άγκυρα, «απορρίπτει πλήρως τη δήλωση της Υπηρεσίας Εξωτερικών Σχέσεων της Ε.Ε»., και εξαπολύει νέα επίθεση σε Ελλάδα και Κύπρο, σημειώνοντας ότι «οι προσπάθειες της Ε.Ε. να αποτρέψει τον τουρκοκυπριακό λαό από το να είναι ένα αξιοσέβαστο μέλος της διεθνούς κοινότητας, ενάντια στο κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, είναι ασυμβίβαστες με την καλή θέληση και αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά ανοιχτά την υποκρισία της Ένωσης, η οποία έχει καταστεί αιχμάλωτη τις μοχθηρές πολιτικές της ελληνοκυπριακής διοίκησης ( Κυπριακή Δημοκρατία) και της Ελλάδας».

Να θυμίσουμε ότι νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Πίτερ Στάνο, υποστήριξε ότι η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας

«Απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση της Υπηρεσίας Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ σήμερα (12 Νοεμβρίου) ότι η ”Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” (ΤΔΒΚ) σχετικά με την ιδιότητα ένταξης της ως  παρατηρητή του Οργανισμού Τουρκογενών  Κρατών.

Η απόφαση σχετικά με την ιδιότητα μέλους παρατηρητή της ᾽᾽ΤΔΒΚ᾽᾽, ενός από τα δύο κράτη στο νησί της Κύπρου, ελήφθη ομόφωνα στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών που πραγματοποιήθηκε στη Σαμαρκάνδη στις 11 Νοεμβρίου 2022 και στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρός μας.

Όπως αναφέρεται στη Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής, οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου, είναι φυσικό δικαίωμά τους να συνάπτουν και να αναπτύσσουν σχέσεις με τα τουρκικά κράτη σε κάθε τομέα.

Οι προσπάθειες της ΕΕ να αποτρέψει τον τουρκοκυπριακό λαό από το να είναι ένα αξιοσέβαστο μέλος της διεθνούς κοινότητας, ενάντια στο κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, είναι ασυμβίβαστες με την καλή θέληση και αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά ανοιχτά την υποκρισία της Ένωσης, η οποία έχει καταστεί αιχμάλωτη τις μοχθηρές πολιτικές της ελληνοκυπριακής διοίκησης ( Κυπριακή Δημοκρατία) και της Ελλάδας.

«Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο νησί της Κύπρου μπορεί να επιτευχθεί μόνο μετά από μια διαδικασία που θα ξεκινήσει με την καταγραφή της κεκτημένης κυριαρχίας και ισότητας διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού, η οποία έχει σφετεριστεί από το 1963.  Για αυτό, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εγκαταλείψει τη στάση της που βλέπει την ελληνοκυπριακή πλευρά ως τον μοναδικό ιδιοκτήτη του νησιού και να αναγνωρίσει την ᾽᾽ΤΔΒΚ᾽᾽. Η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της ᾽᾽ΤΔΒΚ᾽᾽ και να είναι η φωνή των Τουρκοκυπρίων σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες».

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες